Malins bebis mössa

Oj vad jag är dålig på att blogga nu, men tiden räcker helt enkelt inte till riktigt. Det gäller att prioritera vad man gör när lillgnutten sover :) Här är i alla fall ett inlägg med ett mönster på en mössa som jag gjort. Jag gjorde den till min granne Malin som i dagarna ska få en liten bebis, mössan är dock i storlek 6-8 månader ungefär, så att den passar lilla bebisen lagom till vintern är min tanke.

Jag hittade på mössan lite allteftersom jag virkade, därför är det ökningar på varv 11, 13 och 15 som kanske är lite onödiga. Man kan säkert börja med 6 lm redan på varv 11 om man vill, jag kan inte tänka mig att det skulle göra något för slutresultatet. Jag använde mig av garn till stickor 3,5 och virknål 3. Hur många varv man vill göra är såklart också tycke och smak. Blommorna om man vill göra dem och sätta på mössan kommer även denna gång från Kungen & Majkisbloggen.

Cornelia har fått agera mössmodell.

virkadmossa4

virkadmossa3

virkadmossa1

Varv 1: Gör en magisk cirkel, virka 6 fastmaskor

Varv 2: Virka 2 fastmaskor i varje maska = 12 stolpar

Varv 3: Virka 2 fastmaskor i varje maska = 24 stolpar

Varv 4: Virka 1 fastmaska i första maskan och två i nästa, fortsätt så varvet ut = 36 stolpar

Varv 5:  Virka 1 fastmaska i de två första maskorna och sedan två i samma maska, fortsätt så varvet ut = 48 stolpar

Varv 6:  Virka 1 fastmaska i de tre första maskorna och sedan två i samma maska, fortsätt så varvet ut = 60 stolpar

Varv 7: Gör två luftmaskor, fäst med en fastmaska med ca 2-3 maskors mellanrum, jämt fördelat runt varvet så att det bildas 24 luftmaskebågar.

Varv 8: 3 lm (första stolpen), 1 st, 1 lm, 2 st runt första luftmaskebågen, 1 fm runt nästa lm-båge. *2 st, 1 lm, 2 st runt samma lm-båge, 1 fm runt nästa lm-båge* upprepa från * När man virkat runt varvet och kommer fram till första snäckan och ska göra sista fm så ta med första stolpen i första snäckan också när fm görs = det blir 12 snäckor

Varv 9: 4 lm (räknas som första stolpen + 1 lm), 1 st i första maskan *3 lm, hoppa över snäckan, virka 1 st, 1 lm, 1 st (det blir ett V) i fastmaskan mellan snäckorna* upprepa från *. Förslut genom att virka en smygmaska i 3:e luftmaskan som virkades först på varvet.

Varv 10: Samma som varv 8

Varv 11: 4 lm (räknas som första stolpen + 1 lm), 1 st i första maskan *4 lm, hoppa över snäckan, virka 1 st, 1 lm, 1 st (det blir ett V) i fastmaskan mellan snäckorna* upprepa från *. Förslut genom att virka en smygmaska i 3:e luftmaskan som virkades först på varvet.

Varv 12: 3 lm (första stolpen), 2 st, 1 lm, 3 st runt första luftmaskebågen, 1 fm runt nästa lm-båge. *3 st, 1 lm, 3 st runt samma lm-båge, 1 fm runt nästa lm-båge* upprepa från * När man virkat runt varvet och kommer fram till första snäckan och ska göra sista fm så ta med första stolpen i första snäckan också när fm görs.

Varv 13: 4 lm (räknas som första stolpen + 1 lm), 1 st i första maskan *5 lm, hoppa över snäckan, virka 1 st, 1 lm, 1 st (det blir ett V) i fastmaskan mellan snäckorna* upprepa från *. Förslut genom att virka en smygmaska i 3:e luftmaskan som virkades först på varvet.
Varv 14: Samma som varv 12

Varv 15: 4 lm (räknas som första stolpen + 1 lm), 1 st i första maskan *6 lm, hoppa över snäckan, virka 1 st, 1 lm, 1 st (det blir ett V) i fastmaskan mellan snäckorna* upprepa från *. Förslut genom att virka en smygmaska i 3:e luftmaskan som virkades först på varvet.

Varv 16: Samma som varv 12

Varv 17: Samma som varv 15

Varv 18: Samma som varv 12

Varv 19: Samma som varv 15

Varv 20: 3 lm (första stolpen), 3 st, 1 lm, 4 st runt första luftmaskebågen, 1 fm runt nästa lm-båge. *4 st, 1 lm, 4 st runt samma lm-båge, 1 fm runt nästa lm-båge* upprepa från * När man virkat runt varvet och kommer fram till första snäckan och ska göra sista fm så ta med första stolpen i första snäckan också när fm görs.

Varv 21: Samma som varv 15

Varv 22: Samma som varv 20

Varv 23: Samma som varv 15

Varv 24: Samma som varv 20

Varv 25: Samma som varv 15

Varv 26: Samma som varv 20

Varv 27: Samma som varv 15

Varv 28: Samma som varv 20

Varv 29: Samma som varv 15

Varv 30: Samma som varv 20

Tatuering!

Tänk att någon kan tycka om en bild jag gjort så mycket att det blir en tatuering av det! Suzanne Modigs skickade ett meddelande på Facebook och frågade om hon fick använda fågeln med magnolior. Javisst sa jag och glömde bort det hela. Och nu har hon mailat det färdiga resultatet! OJ! Bilden är något omarbetad och gjord av Björn Neldemo på Temple of art i Falun. Helt fantastiskt snyggt om jag får ge min mycket partiska mening!

tatuering

Hjärtanfilten

Det går framåt! Nu har jag verkligen kommit igång på allvar, jag har valt vilken ruta jag vill göra och virkar på för glatta livet. I början var det krångligt att komma ihåg hur man skulle göra hjärtat och framför allt hur man skulle göra det första vita varvet eftersom det inte är likadant, särskilt svårt var det att förstå var hörnen hamnade. Men efter att jag gjort ett diagram som förmodligen endast jag förstår, och sen virkat efter det ett par tre gånger så sitter mönstret och jag har lärt mig det utantill. Nu går det av bara farten och det är verkligen skönt, i början trodde jag att det skulle ta jättelång tid att göra klart filten, nu vet jag att det kommer gå relativt fort. Det tråkiga är så klart att fästa alla trådar, men det gör jag mellan varven istället för att spara det till sist. För mig hade inte det funkat att göra allt det tråkiga sist, då hade det aldrig blivit klart. Jag är också tvungen att blocka varje ruta innan jag syr ihop dem har jag märkt, de blir rätt märkliga och knyckliga när de är klara, förmodligen för att hjärtat är i mitten och början är lite ojämn, alltså med olika långa stolpar.

Jag hade en fundering när jag köpte garnerna på att göra hjärtanen i olika färger. Jag var också osäker på om jag hade tillräckligt mycket vitt garn för att få en så stor filt som jag ville ha (jag köpte alla vita garn hon hade i butiken) och om jag skulle vara tvungen att göra några rutor i beige och slänga in. Men efter att ha räknat på det känner jag mig lugn, det vita kommer att räcka till ungefär 80 rutor, större behöver den inte bli. Jag kommer också att endast göra en färg på hjärtat i mitten. Jag har svårt att låta bli att krångla till det, men nej, en färg räcker och blir bra. Så nu är det bara att virka på.

Rutor till hjärtanfilten

En liten roadtripp

Förra helgen åkte jag och Caroline på en liten roadtripp till Kinna för att besöka bland annat Kinna garn. Eftersom jag är mammaledig är garnkassan kanske inte superstor varje månad (eller ska vi säga att jag spenderade merparten på en blivande bebisfilt i mormorsrutor med hjärtan i mitten?), men det gör inte så mycket när man kan stå och heja på inköpen som någon annan gör. Superskoj faktiskt, det drabbar ju inte den egna plånboken, så man kan med gott samvete säga ”Ja! Köp det, det är jättefint!” när vi tillsammans står och klämmer på fina garn. Vet inte om jag lyckades lite för bra, Caroline gick därifrån med fyra (eller var det fem?) nya projekt på G, dessutom hann vi med lite andra butiker också, så det blev två par skor och en klänning/topp för hennes del också.

Mitt enda mål var egentligen att hitta ett tonande acrylgarn till den blivande mössan. Just det jag så katastrofalt misslyckades med när det råkade bli inköp till en hel filt, istället för en enkel liten blomma. Men jag har insett att det inte finns acrylgarn i de toningar jag är ute efter! Alla jag hittar är menade till strumpor eller åtminstone randiga plagg, med skarpa övergångar mellan färgerna. Jag får väl erkänna att jag kanske inte sökt med ljus och lykta, men jag kände ändå att finns det inte på Kinna garn, som har ett rätt brett sortiment, då struntar jag i att leta vidare helt enkelt. Och målet var ju som sagt att åka hem med ett passande garn. Min fundering var att mössan måste gå att tvätta när blomman var fastsydd utan att den skulle bli förstörd, men tjejen jag frågade lugnade mig med att det finns ullgarn som tål 40 graders tvätt utan problem. Så det blev ett garn i merinoull som heter Baby Trunte från Hjertegarn, och jag bara älskar det. Vilken färg! Helt underbart! Och perfekt till ändamålet.

Baby trunte, Hjertegarn

Nytt papper

Jag blir förbannad på mig själv! Att det ska vara så svårt att förstå att man får vad man betalar för! Jag som haft såna problem med akvarell och att få färgen att flyta ut och det där med vått i vått. Så testar jag ett nytt papper, och helt plötsligt var det en helt annan kråksång. Tänk om man någon gång kunde vara lite smart och tänka steget längre?! Vad roligt det blev att sitta och kladda helt plötsligt! Just nu är jag inne i en period där jag gör enkla målningar snabbt, utan större mening eller mål annat än glädjen över att se hur färgen flyter ut. Här är några av dem.

Pion

Pion

Lilja

Lila alstromeria

Jag har startat en ny målning som tar tid. En bukett lila alstromeria som jag fotade av i somras är det som målas av. Jag är nästan helt klart med alla blommorna och då tog det stopp, målningen känns inte rolig längre. Jag är rädd att jag ska förstöra den med bakgrunden som jag känner att jag gjort förut och lusten rann av en aning. Just nu känns det som att den kan bli jättefin, men jag vågar nästan inte fortsätta… Så den har bara blivit stående och veckorna går. Nå, någon gång får jag väl ta tag i den.

Lila alstromeria

 

En filt med hjärtan

Ja, jag behövde ju verkligen ett nytt virkprojekt. Eller inte… Det här skyller jag helt och hållet på en vän som tipsade om att en garnbutik där hon bodde skulle flytta och därför hade 30% på allt garn. Skönt att man kan skylla på någon annan i såna här lägen, eller hur?

Jag hade tänkt att jag skulle åka dit och se om de hade något bra garn att virka blommor till mössor i. Ett garn som ändrar färg, men i långa mjuka färgövergångar. Alltså, vi pratar ett nystan här, kanske två. Det visade sig att hon som driver butiken inte hade något acrylgarn över huvud taget utan endast naturgarner. Och har man gjort resten av mössan i acryl så kan det vara käckt att fortsätta i samma tema. Hon hade förresten inga tonande garner heller när jag tänker efter. Vad hon HADE var däremot massvis med fina garner i bomull och ull. Och jag hade ju tänkt att göra en liten babyfilt, jag har till och med köpt garn och hittat ett mönster. Men eftersom jag inte satte igång med det där projektet direkt så känns det inte lika roligt längre. Det är en färg, och samma mönster om och om igen. Det har råkat falla sig så att det är det garnet jag nu glatt virkar barnmössor och serverfodral av…

Och hon hade en poäng där när hon sa att det är mysigt med bomull på sommaren, och är det en babyfilt så är det bra om den går att tvätta i 60 grader. Och jag har gått och närt en längtan efter att göra en liten filt med hjärtan, grå rutor i olika toner och så hjärtan på. Tyvärr fanns det inga fina grå färger, de var alldeles för blå i tonen. Och de rosa jag föll för var inte så rosa utan mer korallfärgade, så det fick bli naturvitt och beige till det. Så jag vet inte riktigt hur det gick till, men  jag gick därifrån med en hel påse garn, och nu har jag letat rätt på mönster på morsmorsutor med hjärtan i och virkat två olika varianter för att se vilken som blir bäst.

Mormorsrutor

Förra sommarens projekt

I somras lade jag ner en del arbete på den här fina vaggan jag hittade på loppis. Jag tycker verkligen om den, och gillar att den har medarna längst med långsidan på vaggan och inte längst med kortsidorna som de flesta har nu. Jag gissar att vaggan säkert är uppåt hundra år, och handgjord, knopparna är svarvade och inte helt identiska varandra. När jag köpte vaggan var den ursprungliga vita färgen övermålad med en ”vitare” vit, och knopparna målade i blått. Undertill hade den som målat den senast gjort en datering; 1958. Det kändes helt klart som att vaggan kunde behöva målas om efter 55 år!
Tyvärr använde de väl inte de mest miljövänliga färgerna för 55 år sen…. Att slipa de större ytorna var inga större problem, även om det tog tid. Men smådelarna och knopparna var en lite större utmaning, färgen var som plast och satt som berget i alla skrymslen och vrår. Som tur är fick jag låna min snälla grannes mammas värmepistol och tillhörande ”skrap-verktyg” från början verktyg som använts vid drejning tror jag. Sen var det bara att börja det gedigna arbetet med att värma, skrapa, värma, skrapa.
Jag hann slipa och grundmåla vaggan två gånger när dottern bestämde sig för att anlända sex veckor för tidigt. När vi äntligen kom hem igen efter två veckors boende på neonatalavdelningen var jag beredd på att måla klart vaggan mellan amningarna, men tack och lov hade vår underbara granne varit inne och målat klart den! Nybäddad och fin, klar att börja använda.
Jag är verkligen så nöjd och glad över den här vaggan, men nu har den gjort sitt och ska hitta en plats i förrådet tills det kanske blir dags att plocka fram den igen.

vagga

Vagga

Vagga

Vagga

Vagga